Blurton Road

1/9
Next

Blurton Road is a terraced house renovation and extension project in East London. The design is aimed at creating a plan layout which allows the family to function both together and apart in a seamless way. Each floor has a sequence of spaces and connections that make it possible to choose if one wants to be social between rooms, or separate the rooms for privacy. In essence, Blurton Road challenges the prescribed social arrangement of the traditional terraced house layout…

Blurton Road is a terraced house renovation and extension project in East London. The design is aimed at creating a plan layout which allows the family to function both together and apart in a seamless way. Each floor has a sequence of spaces and connections that make it possible to choose if one wants to be social between rooms, or separate the rooms for privacy. In essence, Blurton Road challenges the prescribed social arrangement of the traditional terraced house layout.

On the ground floor, a large bi-folding door makes it possible to either connect or separate the rear facing study to the hallway and staircase. When left fully open the study becomes a natural hub in the house, an intermediate space between the social spaces on the lower floors and the private spaces on the first floor. The lower ground floor has been excavated and extended to create a sequence of three semi separated spaces; a dining area, a kitchen and a playroom. The kitchen is defined by a half height wall clad in marble, which hides the sink and worktop just out of sight from the dining table. Towards the garden a very deep threshold clad in timber creates a space where one can sit or lie down, right next to a planted area outside.

On the first floor, a new bathroom with double access functions both as a family bathroom and ensuite for the front bedroom. The door is positioned to create the possibility to keep a conversation going between bed, bath and sink. In this way, Blurton Road provides an extremely high level of flexibility, both socially and in terms of use.

  • Location: London, UK
  • Type: Residential
  • Year: 2018 - 2019
  • Area : 172 sqm / 1,850 sqft
  • Status : Completed
Team
  • Martin Bransdal
  • Magnus Casselbrant
  • Jesper Henriksson
  • Hazel Cowie
Collaborators
  • Structural engineer: Solid Geometry
Timeline
  • 2018: Design development
  • 2019: Construction